0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!
0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!

Mivel lassítható bőrünk öregedése?

Az öregedés elméletek közül talán az egyik legismertebb és legelfogadottabb a szabadgyök elmélet, mely bizonyítja, hogy a bőrünkben is túlzott mennyiségben jelenlevő szabadgyökök nagymértékben felelősek a bőr esztétikai problémáinak, mint a ráncoknak, a rugalmatlanságnak és a foltosodásnak kialakulásáért, tehát bőrünk öregedésének külső nem kívánatos jeleinek megjelenéséért.

Mivel lassítható bőrünk öregedése?

Mit jelent az, hogy szabadgyök?

Kémiailag olyan párosítatlan elektronpárral rendelkező molekula, mely a kiegyensúlyozása érdekében más molekulától „lopja el” annak elektronját. Ez egy végeláthatatlan láncreakciót indít el ugyanis a „meglopott” molekula is vissza akarja szerezni hiányzó részét és azt mástól orozza el. Ezt az egyszerű és a természetben folyamatosan végbemenő folyamatot demonstrálja például a vas oxidációja is, ami a rozsdásodáshoz, majd a szétporláshoz vezet. Ugyanez a folyamat támadja meg a bőrben lévő fehérjéket, zsírokat és magát a DNS-t is, károkat okozva ezzel szerkezetében.

Erre azonban a szervezetünk fel van készülve úgynevezett „antioxidáns hadsereggel” amelyek különböző kémiai folyamatokkal védelmet nyújtanak a szabadgyökök ellen. 

A szabadgyökök képződésének az ütemét gyorsítja nagyon sok külső tényező is, mint az ózon,a cigarettafüst és a szennyezett levegő. 

Mielőtt egyértelműen elítélnénk ezeket a reaktív molekulákat, mint mindenben, azért itt is van pozitív vonzata is jelenlétüknek, többek között lehetővé teszik a sejten belüli térben a jelátvitelt, és indukálják is azt.

A gond mindig az egyensúly felborulásával van, amit egyébként összefoglalóan oxidatív stressznek is nevezünk. Tehát ha a szabadgyökök mennyisége sokszorosan meghaladja az „antioxidáns hadsereg” védekezési lehetőségeit ezzel elszabadítva a szabad rablást, gyorsítva ezzel az öregedési folyamatokat.

Milyen katonákat vonultathatunk fel antioxidáns hadseregünk erősítéséhez?

1. Enzimatikus antioxidánsokat
Szuperoxid-dizmutáz: Ez egy endogén antioxidáns, tehát szervezetünk önmaga is elő tudja állítani,de a korszerű kozmetikumokkal a bőrön keresztül is be tudjuk juttatni támogatva a belső erőforrásokat.
Melyik termékben található meg: 

2. Nem enzimatikus antioxidánsok
A-vitamin, mely egy zsírban oldódó antioxidáns képességű vitamin, mely aktiválja a bőrben levő sejtek működését. Növényekből béta-karotin formában kivonva és a bőrbe juttatva csökkenti a napfény okozta bőrkárosodást, növeli a kollagén szintézist.
Melyik termékben található meg:

C-vitamin (Ascorbic Acid), ami létfontosságú antioxidáns, de nem termelődik a szervezetben. Szükséges a rugalmasságot adó rostjaink képzéséhez, üdévé varázsolja a bőrt és halványító hatásának köszönhetően segíti a bőr öregedésével járó színbeli egyenetlenségek csökkentését. Halványító hatású.
Melyik termékben található meg:

E-vitamin (Tocoferol), mely a szervezetben is termelődő endogén antioxidáns, de az öregedés és a környezetszennyezés miatt kimerülhet. Segíti a kollagén térhálósodását és a zsírok oxidációját akadályozza.
Melyik termékben található meg:

Q10 koenzim (ubikinon), endogén vitaminszerű vegyülete, melyre minden sejtnek szüksége van az energia termeléshez. Az emberi szervezet képes előállítani, de 30 éves kor után már nem jellemző.  Szerkezete hasonlít az E-vitaminéhoz, de antioxidáns kapacitása jelentősebb.Hatását az öregedési folyamatok lassításában és bőr energetikai feltöltődésével lehet jellemezni.
Melyik termékben található meg:

3. Polifenolok
A polifenolok több tucat élelmiszerben vannak jelen, melyek általában növényi alapúak, és magas antioxidáns tartalmúak. Számos alkategóriája van, mint a flavonoidok, flavonok, katechinek, fenolsav, izoflavonoidok és sok más vegyület, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Fontos tudni, hogy a különböző antioxidánsok különböző típusú szabadgyökök ellen védenek és ráadásul a sejtek különböző részében, más és más részében a szervezetben. Ezért kombinációjuk nagyobb védelmet nyújt, mint önmagukban használva. Például az E-vitamin képes meggátolni a béta-karotin oxidációját. A C-vitamin segíti az E-vitamin regenerálódását és a béta-karotinét is, de más enzimekkel együttműködve is kifejti a hatását. Tehát összefoglalva a legjobb, ha olyan termékeket használunk, mely minél több antioxidáns anyagot vonultat fel saját védekező hadseregében. 

Logo