0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!
0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!

Mit takar az SPF kifejezés? Mi a különbség a fizikai és kémia fényvédő között?

Sok tévhit terjed, az SPF jelentéséről és a naptejek védőképességéről. Naptej nélkül felnőttként (bőrtípustól és UV-sugárzás mértéktől függően) átlagosan 5-30 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. A naptej kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az SPF szám. Na de mit is jelent az SPF kifejezés? Hogyan válasszunk megfelelő faktorszámú naptejet? Miben különbözik a fizikai és kémia fényvédő?

Mit takar az SPF kifejezés? Mi a különbség a fizikai és kémia fényvédő között?

A nap az élet fentartásához nélkülözhetetlen, ám vannak hatásai melyek ártalmasak a bőrünkre nézve. Ezek jelentkezhetnek közvetlenül a napozás után (napégés), valamint hosszútávon, évek, évtizedek múlva, a napfénykárosodás tüneteivel. Ezért is olyan fontos, hogy tisztában legyünk az SPF, a kémiai és a fizikai fényvédelem kifejezések jelentésével.

Mit is takar pontosan az SPF kifejezés, amit a napvédő kozmetikumokon feltüntetnek?

A fényvédőfaktor alapvetően a fényvédő hatékonyságának mérőszáma. Az SPF (Sun Protection Factor) csupán egy szorzó, azt mutatja meg, hogy az adott napvédő készítmény használatával hányszor hosszabb időt tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Ehhez ismernünk kell a saját bőrtípusunkat, hiszen mindenki bőrének más a védelmi rendszere: egy nagyon világos bőrű ember akár már 3 perc után leéghet, tehát egy SPF 10-es naptejjel csak 30 percet tölthet a napon biztonságosan (3 perc x 10 SPF = 30 perc), ezzel szemben a sötétebb, kreol bőr sokkal védettebb.
Ne vegyük készpénznek, hogy ha magas napvédő faktorszámú (SPF 50) terméket választunk, akkor maximálisan védve vagyunk, és büntetlenül napfürdőzhetünk egész nap a strandon. Ráadásul az SPF jelölés az UVA-sugarak (alattomosabbak, lejutnak egészen az irha rétegéig, roncsolják a kollagén- és elasztikusrostokat) elleni védelmet nem foglalja magában.

Az SPF után jön a másik nagy kérdés, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőkkel szerelkezzünk fel?

Az alapvető különbség a hatásmechanizmusukban van: a fizikai fényszűrők visszaverik és szétszórják az UV-sugarakat, és felvitel után azonnal kifejtik hatásukat. Természetes ásványi filtereket tartalmaznak, mint például a cink-oxid vagy a titánium-dioxid, amelyek a teljes UV-spektrumtól védenek. Kevésbé tartósak, és enyhe fehér, púderes nyomot hagyhatnak a bőrön.
A kémiai fényvédők ezzel szemben a bőrbe beszívódva elnyelik a fénysugarakat. Mivel többféle vegyi anyag kombinációja kerül a készítményekbe (oxybenzon, octylcrylen, avomenzon, retinyl palmitát, octinoxat), így ezek tartósabbak is, de könnyebben okozhatnak allergiát.

A Solanie kínálatában magas minőségű és SPF számú napozókrémet tudsz vásárolni, mely hatékony védelmet nyújt arcra és testre egyaránt. Ha igazán professzionálisra akarod emelni a napozás előtti és utáni bőrápolásod, válaszd a napozás utáni bőrnyugtató balzsammal ellátott beauty napozó szettet.

Termékajánlatunk:

Logo