0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!
0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!

Érzékeny, száraz, kombinált bőrtípus? Te melyikbe tartozol? Ismerd meg bőröd!

Ha főbb bőrtípusokat szeretnénk megkülönböztetni száraz, normál, zsíros és kombinált bőrtípusról beszélhetünk, amelyet még az úgynevezett érzékeny bőrtípussal egészítünk ki. Bár a szakemberek a bőrdiagnosztizálás során számos más kategóriát különböztetnek meg, mi magunk, otthon talán mégis ezen kategóriák egyikébe tudjuk a legegyszerűbben besorolni a bőrünket.

Érzékeny, száraz, kombinált bőrtípus? Te melyikbe tartozol? Ismerd meg bőröd!

Miért fontos, hogy tisztában legyünk a bőrtípus és a bőrproblémák közötti különbséggel?

A bőrproblémák abban különböznek a bőrtípusoktól, hogy ezek időszakos jelleggel vannak jelen az életünkben (gyulladt aknék, pigmentzavarok, ekcéma, stb.). Amíg a bőrtípust azon szubjektív és objektív tünetek összessége adja, amelyek az arcbőrünket jellemzik. Számos összetevő befolyásolja, hiszen nem csak öröklött tényezők (genetikai), hanem a környezeti hatások, életmódunk, egészségi állapotunk, stressz mind-mind kihatnak rá.

Ha arcápolási termékeket választunk, nem elég csak egy egyszerű hidratálókrémért nyúlnunk. Fontos, hogy tényleg minden szempontból analizáljuk a bőrünket és tudatosan csupa olyan kozmetikumot válasszunk, amelyek maximálisan megfelelnek bőrünk igényeinek.

Miket érdemes megfigyelni?

  • Ha bőrünk az arctisztítás után húzódik, feszül, akkor biztosan dehidratált
  • Mit érzünk, ha megtapintjuk bőrünket? – kellemes, olajos tapintású, érdes
  • Mely területeken fénylik ki többnyire az arcbőrünk?  - az egész arcon, a T-vonalban, nem zsírosodik ki nap végére sem
  • Hol látsz ráncokat a bőrödön? – szemkörnyék, homlok környéke, sehol
  • Milyen színű az arcbőrünk? – fáradt-fakó, üde élettel teli, olajosan fénylő

Ha ezeket jól megfigyeljük, akkor jó eséllyel meg tudjuk majd állapítani, melyik típusba sorolhatjuk a bőrünket.

Normál bőr: 

ez a mindenki számára ideális, vágyott állapot, amikor a bőr rugalmas, kellemes tapintású, élettel teli, természetes színű. A pórusok mérete normális, a bőr felszíne kellemes tapintású, se nem túl zsíros, se nem túl száraz. Kiegyensúlyozott a működése. Ez a mai modern ember életvitele és a káros környezeti hatások miatt szinte elérhetetlen, egyre ritkábban találkozunk vele, viszont ehhez viszonyítjuk a többi bőrtípust, aszerint, hogy milyen eltéréseket mutat a normál bőrhöz képest.

Kozmetikumajánló:

Száraz, vízhiányos bőr:

ebben az esetben legtöbbször a bőr védőrétege nem képes jól megtartani a nedvességet és kevesebb faggyút termel (lipidhiány lép fel), tehát hiába hidratáljuk, mégis gyorsan kiszárad, feszül, húzódik, fakó és élettelen.  Nem elég rugalmas, gyakran irritált és érdes tapintású.

Kozmetikumajánló:

Zsíros, olajos bőr:

ez esetben a bőrünk faggyútermelése fokozott (seborrhea néven ismert), ezért is fénylik annyira nem sokkal az arctisztítás után. Jellemző tünetei között említhetjük a tág pórusokat, a csillogó bőrt, a miteszereket és a pattanásokat is. Bár sokan, akik ebbe a bőrtípusba tartoznak neheztelnek érte, a zsíros bőrt is remekül lehet kezelni a megfelelő hatóanyagokkal.

Kozmetikumajánló:

Vegyes, kombinált bőr:

ez nem más, mint amikor egy vagy kétféle bőrtípus egyszerre van jelen, tehát például a száraz és az olajos bőr tünetei is megfigyelhetőek. Ha a bőrünk a T-vonalban (homlok, orr) könnyen zsírosodik, míg az orcáknál száraz, érdes, inkább vízhiányos, biztosan ebbe a kategóriába tartozunk.

Kozmetikumajánló:

Érzékeny bőr:

a gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr manapság egyre gyakrabban van jelen kísérő bőrtípusként. Ha azt vesszük észre, hogy sokszor reagál rosszul a bőrünk bizonyos összetevőkre, hajlamos a kipirosodásra, könnyen irritáltá válik, valószínű, hogy a bőrünk érzékeny. Ilyen estben extra törődést igényel mind a napi rutin, mind a bőrápoló készítmények kapcsán.

Kozmetikumajánló:

Amennyiben kérdésed lenne vagy segítséget szeretnék kérni otthoni rutinod összeállításában, keress szakértőinket: https://solanie.hu/szakerto-valaszol

Logo