INCI megnevezése: Prunus Amygdalus Dulcis Oil
A mandulaolaj erősen lágyító hatású, ami azt jelenti, hogy segít egyensúlyban tartani a bőr nedvességfelvételét és vízvesztését. Omega-3 zsírsavai elősegítik a bőr barrier funkcióját, megőrzik a hidratáltságot és védenek az allergénektől.
A mandulafa édes változatának (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) terméseiből préselt olaj az egyik legkedveltebb kozmetikai alapanyag. Meghatározó komponense az omega 9 olajsav. Segíti a gyulladások leküzdését, az immunrendszer megerősödését, és bizonyos öregedésgátló antioxidáns hatással is rendelkezik. E-vitamin tartalma közepesnek mondható, de a bőr számára az egyik legkönnyebben hasznosuló formáját az alfa-tokoferol alkotja, ami szintén erős antioxidáns képességgel rendelkezik. Palmitin- és sztearinsav tartalma miatt kifejezett zsírozó hatással bír, ami alkalmassá teszi a sérül illetve érzékeny, akár bababőrök ápolására. Krémekben alkalmazva selymes, hidratált érzetet biztosít.
A glicin, más aminosavak, cukrok és elektrolitok alkotják a bőr természetes hidratáló faktorát (NMF).
A damaszkuszi rózsa illóolaj lepárlásakor keletkezik a rózsavíz is, más néven hidrolátum.