0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!
0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!

Így válaszd ki a tökéletes nappali krémet!

Minden reggel a fürdőszobában használjuk. A bőrtípusunknak megfelelően választjuk. Az illata és selymessége is fontos. A férfiak sosem értik meg, a nők pedig sosem hagyják abba a használatát. Mi az? Hát persze, hogy a nappali krém! Heti blogcikkünkből tudj meg mindent erről a speciális ápolóról, hogy ne a reklámok hatására, hanem tudatosan válassz!

Így válaszd ki a tökéletes nappali krémet!

A mindennapos bőrápolásnak nélkülözhetetlen és szerves része a megfelelő nappali krém használata. A bőrnek - még ha nem is látszik – óriási szüksége van rá, nem csak a normál bőrállapot fenntartása, hanem a környezeti ártalmakkal szembeni védekezőképességének biztosítása szempontjából is. A bőr ugyanis ugyan úgy működik, mint a szervezetünk. A különféle stresszhatások következtében fokozottan használja fel a rendelkezésre álló vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből, aminosavakból álló erőforrásait. Külső behatásokból pedig egy nap folyamán számos kémiai és fizikai is éri, mellyel szemben védekeznie kell.

Mely hatóanyagokra és összetevőkre figyelj

Ha csak egy dolgot viszel haza ebből a cikkből, akkor az az legyen, hogy nappali krémet semmiképpen se a reklámokból válassz! Sokkal tudatosabban járj el, hiszen nem a Te vásárlási, hanem bőröd napi tápanyag igényeit kell kielégítened és segítened kell abban, hogy immunitását egész nap folyamán fenntartsa. Ebben leginkább olyan antioxidáns összetevők tudnak a segítségedre lenni, melyek csökkentik a bőr sejtjeit érő oxidatív stresszt napközben és megkötik a szabadgyököket. Az A, C, E vitaminok nélkülözhetetlenek az ép bőrszerkezet fenntartásához és az antioxidáns védelemhez. Az A-vitamin a bőrszerkezet épségéért felel. A C-vitamin az antioxidáns hatás mellett, immunitás fokozó és nélkülözhetetlen a nap folyamán lebomló és újraképződő kollagén rostokhoz. Az E-vitamin pedig az egyik legerősebb antioxidánsként védi a bőr sejtjeinek egészségét. Ha mindegyik benne van a nappali krémedben, az több, mint tuti, de ha csak egyet is találsz belőlük, az is már nagy segítség.

Kötelező SPF (Sun Protection Factor)

Az előző fejezetben nem említettük, de a 21. század egyik legfontosabb nappali krém összetevője a megfelelő számú fényvédő faktor az SPF. Ugyanis a bőr öregedésének egyik legnagyobb részéért az UVA és UVB sugarak felelnek, melyek nem csak a bőr felszínén azonnal látható gyulladást képesek létrehozni, hanem belülről okoznak maradandó elváltozásokat. A fokozott fényterhelésre a bőrben található és a bőr rugalmasságáért felelős kollagén rostok „feltöredeznek”, a bőr veszít rugalmasságából. A sugarak hatására kialakuló állandó gyulladások hatására a bőr pigmenttermelő folyamatai megváltoznak és sokszor végleges nagyon nehezen eltüntethető pigmentfoltok jönnek létre. Nem kérdés tehát, hogy valamilyen számú SPF kell a nappali krémedbe. A legjobb, ha ez a bőröd természetes fényvédelméhez igazodik, de mivel ezt az adatot laikusként nagyon nehéz meghatározni, így a gyártók útmutatásai alapján ajánlott SPF 5-15 faktorszámot keresd. Ez több mint ideális az átlagos életmód irodában és szabadban töltött idejéhez.

Könnyű, vagy nehéz legyen a krém

Mondhatnánk, hogy ki ki a saját igényei szerint döntsön, de azért a válasz nem ilyen egyszerű. A használni kívánt krém anyagminőségét ugyanis mindig a bőrtípusodnak megfelelően kell megválasztanod, melyhez segítséget legkönnyebben kozmetikusodtól tudsz kérni. Egy száraz vízhiányos bőr esetén ugyanis indokoltabb egy „nehéz” zsírosabb krém használata, hogy a bőrbe tudd zárni az értékes nedvességet. De szeborreás, vagy aknés bőröknél a könnyebb gélek, gélkrémek tudnak segítségedre lenni, hogy ne terheld tovább a fokozott faggyúterhelés miatt amúgy is olajosabb bőrt. Fontos az is, hogy ha a krém után sminket is használsz majd, akkor mindenképpen kerüld a zsírosabb állagú változatokat (még ha bőröd igényelné is), hiszen azzal teljesen lezárod a bőrfelszínt és gátolod a bőrlégzést.  Sminkalapnak próbálj meg minél könnyedebb krémeket választani és ha bizonytalan vagy, akkor kozmetikusod biztosan segíteni fog.

Illatos, vagy illatmentes

A nők többségénél a nappali krém kiválasztásakor a reklám hatás mellett az illat az egyik legfontosabb szempont. Ha sok a jó tulajdonság és még az illat is jó, akkor a többi választási szempont már mellékes. Végtére is egész napon az arcunkon van az a fránya krém, azt szagoljuk a nap 8+ órájában! Ha a krémekben megtalálható parfüm összetevőket szakértői oldalról vizsgáljuk, akkor azok többsége csak egy plusz stressz faktor a bőrnek. Nem támogatja, hanem negatívan befolyásolja a bőr érzékeny flóráját. Ez pedig az egész napos harcban a környezeti hatásokkal szemben egy újabb gyengítő faktor. Hiába a sok jó hatóanyag az INCI listában, ha annak végén allergénkén illat van jelen. Így ha tudatosan jót akarsz tenni a bőröddel, akkor a kiválasztott nappali krém minél kevésbé legyen parfümös. Kerüld az intenzív illatokat és lehetőség szerint válassz allergén illat, vagy egyszerűen csak illatmentes nappali krémeket.

Logo