0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!
0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!

3 tipp a téli bőrápoláshoz

Sokat hallunk a nyári időszakban arról, hogy fokozottan figyeljünk bőrünk védelmére, azonban csak keveset arról, hogy a tél épp úgy megviselheti és nyomokat hagyhat rajta, mint egyik legkedveltebb évszakunk. A hűvösebb, szeles időjárás, a környezet hőmérsékletének, páratartalmának változása eltérő kihívások elé állítja, de épp úgy felkészülhetünk rá, vagy legvégső esetben helyrehozhatjuk a már elszenvedett „károsodásokat”. Most 3 egyszerű tippel szeretnénk segíteni, hogy bőröd télen is makulátlanul egészséges és hidratált maradjon.

3 tipp a téli bőrápoláshoz

TISZTÍTÁSNÁL IS HIDRATÁLJ ÉS ZSÍROZZ

A téli időszakban talán az egyik leggyakoribb bőrprobléma, hogy a bőr kiszárad, feszül és érzékennyé válik a külső hatásokra. Az okok számos tényezőre vezethetőek vissza. Egyrészt a télen amúgy is nehezebben működő anyagcsere miatt a bőr nem regenerálódik olyan gyorsan, korlátozottan képes csak a bőr hidratációját védő lipidréteget visszaállítani.

Ez az olajos réteg pedig az arctisztítás során, a ruhadarabok cseréje, sapka vagy kesztyű viselése miatt a folyamatos dörzsölés hatására sérül. Bőrünk pedig azonnal vizet veszít. A megoldás, ha a mindennapos bőrtisztításodhoz olyan peelingeket, vagy lemosót választasz, melyben az úgynevezett visszazsírozó hatás megvan, tehát az arctisztító olajos komponenseket is tartalmaz.

VÁLASSZ MÉLYTÁPLÁLÓ ÖSSZETEVŐKET

A bőr kiszáradása nem csak a különféle hidratálókrémekben található hatóanyagoktól, hanem a nap folyamán bevitt folyadék mennyiségétől és a mindennapos ápoláshoz használatos krémek tartalmától is függ. A bőr, mint az emberi test egyik legnagyobb szerve rengeteg víz megkötésére képes, melyek egy része sejten belül, másik része sejten kívül helyezkedik el. Fogyassz naponta 2,5-3,5l folyadékot ahhoz, hogy szöveteidet megfelelően hidratáld.

Válassz olyan krémeket, melyek hatóanyagai kimondottan a nedvesség megkötésére alkalmasak. Ilyen például a hialuronsav, mely különféle molekulaméretekkel akár hétköznapi ápolókkal is hatékonyan tud felszívódni és saját tömegének akár ezerszeresét is képes megkötni vízként. Ha bőröd kipirosodik a külső környezeti hatások irritálják, akkor használ nyugtató hatású azulénes összetevőket is.

FIGYELJ ODA A FELSZÍNI LIPIDRÉTEG MEGTARTÁSÁRA

Mit sem ér a „belső” hidratálás, ha kívülről nem óvjuk azt a kipárolgástól. Bőrünk a nem kívánatos vízvesztést egy ügyes trükkel oldja meg, hiszen anatómiájából adódóan a belső vizes közeget egy olajos külső bőrfelszíni köpeny, a hidrolipid filmköpeny védi. A vizes és olajos fázisok keveredni nem, vagy csak nehézkesen tudnak, így ha a bőr felszínén található olajos réteg ép, akkor a belső nedvesség sem tud kipárologni.

Fontos, hogy a téli hónapokban a megszokott ápolóidnál zsírosabbakat használj. A gazdagabb krémek olaj komponensei ugyanis gátolják a bőrben lévő víz elpárolgását ezzel óvva a hidratációt, egyben megelőzve a későbbi bőrfeszülés, vagy, húzódó érzést.

A helyes téli bőrápoláshoz tehát nem kell sok.

  • Tisztításnál figyelj, hogy bőröd ne száradjon ki.
  • Figyelj oda a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.
  • Használj a megszokottnál zsírosabb krémeket, hogy védd bőröd nedvességtartalmát.
Logo