0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!
0
A kosár jelenleg nem tartalmaz terméket!

3+1 tipp a tökéletes UV védelemhez

Manapság a bőrünket érő UV sugárzásról már nem csak, mint egy a napozáshoz kapcsolódó témáról, hanem sokkal inkább, mint a bőr esztétikai megjelenését leginkább befolyásoló tényezőről beszélünk. Az életünk során minket ért sugárzás ugyanis öregkorunkra bőrünk állapotát akár 70%-ban is befolyásolhatja.

3+1 tipp a tökéletes UV védelemhez

Egyszerűbb esetekben pigmentelváltozásokat, rugalmasságvesztést, és kisebb nagyobb ráncokat okoz. Súlyosabb esetekben a DNS-t károsítva, akár jó- és rosszindulatú daganatokat is előidézhet. Éppen ezért a fényvédelmet nem szabad félvállról venni. Cikkünk 3+1 jótanáccsal segít, amelyekre ha figyelsz bőröd hosszú távon megőrzi fiatalos szépségét.

1. tipp UVA és UVB sugarak elleni párhuzamos védelem

A fényvédelem során legtöbbször csak UV sugárzásról beszélünk, azonban jobb, ha tisztában vagy vele, hogy a láthatatlan fényspektrum UVA, UVB és UVC sugarakból áll. Az UVC sugarakat a légkör elnyeli, így figyelned csak a másik kettőre kell. Viszont arra fokozottan, mert mindkettő képes a bőröd mélyére hatolni. Az UVA sugarak mélyebbre, ugyan nem okoznak leégést, de tartós elváltozásokat képesek előidézni a szövetekben, a bőr DNS-ében is. Az UVB sugarak kevésbé hatol mélyre, de azonnali bőrégést okoznak, mely később barnulást eredményez.

Ha napozókrémet választasz, kizárólag olyanra szavazz, mely UVB és UVA védelmet is ad. A megfelelő védelmet csak ezek együttes használatával érheted el.

2. tipp Kötelező mechanikai védelem

A fényvédő krémek ugyan kiválóan alkalmasak kémiai úton megakadályozni, hogy az UVA és UVA sugarak  a bőrbe hatoljanak, de ha nem szükséges bőröd ennek ellenére se hagyd fedetlenül a nyári napok során. A télen eltakart bőrterületek nyáron jóval érzékenyebbek, gyorsabban leégnek. Védd fejbőröd sapkával, fedd be vállaidat és a strandon is keress árnyékos fekvőhelyet. Rendszeresen hordj napszemüveget, ugyanis az UV sugarak nem csak bőrödre, de szemedre is károsak és növelik a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

3. tipp Kötelező utóápolás

A bőr a napozás során számos látható és láthatatlan változáson megy keresztül. A megemelkedett hőmérséklet miatt verejtékezik és vizet veszít. A nagyobb fényterhelés következtében kipirosodhat leéghet. A bőr mélyére ható UV sugarak károsan hatnak annak rugalmasságáért felelős kollagén rostokra és a sejtképzés alapját jelentő DNS-re. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy napozás után mindent megadj bőrödnek, amire szüksége van. Mindenekelőtt aloe vera, panthenol tartalmú készítményekkel nyugtasd és hidratáld. A, C, E vitaminokban és antioxidánsokban gazdag ápolókkal pedig vitalizáld és segítsd megkötni a hámsejtekre káros szabadgyököket. Fogyassz nagyobb mennyiségű vizet, hogy az elvesztett hidratációt minél előbb visszaállítsd és csökkentsd a ráncok kialakulásáért felelős dehidratációt.

+1 tipp Mértékletesség

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben méreg tartja a mondás, mely a napfényre fokozottan igaz. Amennyiben nem viszed túlzásba, akkor nem csak kiváló kedélyjavító, de pozitívan hat a D-vitamin termelésre is. Viszont nagyobb mennyiségben egyáltalán nem a barátod.

Ahhoz, hogy megtudd bőröd mennyire képes ellenállni az UV sugaraknak célszerű szakemberhez fordulnod és bőröd természetes fényvédelméről tájékozódni. Az SPF faktor megmutatja, hogy mennyi időt tudsz leégés nélkül a napon tölteni. Ez nem csak abban segít, hogy napozókrém nélkül ne égj le, hanem abban is, hogy megtudd fényvédővel mennyit tartózkodhatsz a napon. Ugyanis ha természetes fényvédelmed 3 perc és ezután leégsz, akkor az SPF30-as napozókrém 3x30percnyi védelmet fog adni bőrödnek.

Logo