Két ismert fahéj fajtát érdemes megemlíteni.
A valódi, azaz ceyloni fahéjat és a kasszia, azaz kínai fahéjat.
CEYLONI FAHÉJ
INCI megnevezése: Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil
A héj vékony, papirszerű rétegekből áll, könnyen eltörhető. Illata édes, fűszeres, szofisztikált.
Vízgőzdesztillációval a fa kérgéből nyerik. Fő hatóanyaga: cinnamaldehid, eugenol, béta-kariofillén.
Az illóolaj széles spektrumú fertőzésgátló, vérbőségfokozó, tonizáló.
KASSZIA FAHÉJ
INCI megnevezése: Cinnamomum cassia bark oil
A Kasszia fahéj összetevői között nagy mennyiségben szerepelnek kumarinok, melyek belső fogyasztás és a bőrápolás során is kockázatos összetevőnek minősül.
A ceyloni fahéj magasabb antioxidáns tartalmú, ezért hatékonyabban véd a szabadgyökök ellen, és bőrvédő, öregedésgátló hatása is kifejezettebb.
A kasszia is tartalmaz antioxidánsokat, de a ceyloni fahéj összetevői között több polifenol található, ami fokozza bőrvédő hatásait.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok:
Mindkét fahéjfajta gyulladáscsökkentő hatású, de a ceyloni fahéj finomabb összetétele miatt kíméletesebb a bőrhöz, és kisebb az esélye annak, hogy irritációt okozzon.
Az áfonya gazdag antociáninokban, flavonoidokban és fenolos vegyületekben, amelyek erős antioxidánsok
Hatékony vízmegkötő, fenntartja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, egészségét így csökkenti a ráncokat.